Høstens bilde

Høstens bilde
Antagelig årets siste sensommerdag

søndag 30. desember 2012

Ovnstekte poteter

Oida, jeg er visst ikke veldig flink til å oppdatere bloggen ser jeg.

Siden juni har vi vært på vestlandstur og jeg har besøkt USA for aller første gang. Bryllupet til min kusine var fabelaktig og vi hadde 9 herlige dager på Hawaii før vi tok en rask tur innom New York på vei hjem. Og så ble hele min verden snudd på hodet, med sykdom av og på i 3 måneder og en del sykemeldinger (dessverre).

Det er grunnen til at jeg først i dag, 3 måneder etter den store utenlandsferien, endelig har laget et måltid fra bunnen av igjen. Og gjett om det gjorde godt, for kropp og sinn.

Jeg har brukt mye tid de siste årene på å lære meg kunsten med hjemmelaget mat. Så det å måtte ty til ferdiglaget mat i diverse former over lang tid har vært litt vanskelig. Men etter juleferien løsnet det og da kan både jeg og samboer nyte resultatet av det. I dag bestod menyen av ovnstekte poteter og kjøttboller i tomatsaus. Ikke komplisert, men kjempegodt!

Potetene har jeg brukt noen år på å perfeksjonere. Og her er oppskriften:

Forvarm ovnen på 200 grader, helst ikke varmluft.

Beregn 2-4 poteter per person, avhengig av hvor mye annet som skal serveres. Men lag gjerne en større porsjon enn normalt, for disse vil bli spist opp fort!

Potetene kuttes opp i ønsket størrelse og form, her kan du være så kreativ du vil. Bare husk at større biter tar lengre tid for å bli ferdig, så se an tiden du har til rådighet.
Du bestemmer også om du ønsker å ha skallet på eller ikke. Mandelpoteter blir skikkelig bra med skallet på, mens jeg foretrekker å skrelle nypoteter.

Ha dem i en bolle, hell på ønsket mengde olivenolje eller solsikkeolje. Oljen blir liggende på stekebrettet med potetene, så det kan være greit å være litt sparsommelig.

Krydre med salt og for eksempel tørket basilikum. Både rosmarin og oregano funker også, så her bestemmer du selv. Timian vil også smake godt.

Bland alt godt sammen i bollen før du heller det over på et stekebrett med aluminiumsfolie. Du kan også bruke en ildfast form dersom det ikke skal lages en stor porsjon. 

Potetene stekes så i 40 minutter midt i ovnen. Dersom du har tynne biter, slik som jeg hadde i dag, vil det holde med 30 minutter med mindre du ønsker å lage chips.

Potetene kan serveres med det aller meste. Den opprinnelige oppskriften benyttet disse som en appetittvekker før middag med en rømmedip ved siden av. Det er kjempegodt, selv om det kan bli litt mye søl dersom dipen har fått en del sitron- og limesaft.

Bon appetit!