Høstens bilde

Høstens bilde
Antagelig årets siste sensommerdag

mandag 5. mars 2012

Opp med munnen, inn med.. kunstige tilsetningsstoffer?

Mandagen startet med fokus på Grandiosa som verken har skinke eller tomatsaus og sorte oliven som ikke er sorte. Twitret litt ble det også, uten at jeg har søkt opp flere enn de jeg merket meg i feeden min.

Det har med pris å gjøre. Så mye har jeg forstått. Vi ber om billigere matvarer, da må vi tåle å få dårligere kvalitet. For kvalitet koster. Såpass kan man se når man tar turen innom den fremtidige Mathallen i Oslo. Jeg var på matfestivalen Forsmak i helgen og DER er det lite kunstige tilsetningsstoffer. Det aller meste lages fra hånd og det kjennes godt på smaken. Honning, laks, ørret, spekemat, ost og så videre. Masse smaksprøver og mye inntrykk. Jeg gleder meg til Mathallen åpner i oktober og jeg kan bruke litt mer tid på å sette meg inn i hva de har å tilby. Men jeg fikk nå med meg litt te, sjokolade og ost (tre av mine favoritter, hehe).

Vi har et mattilsyn som skal passe på at maten vi spiser ikke gjør oss syke, både på kort og langt perspektiv. Men kan vi ikke få velge litt selv da? Det kan godt være at pizza i USA har fått status som grønnsak, men ingen her i Norge vil krysse av for å ha spist en av fem dersom pizza står på menyen.

Jeg holder meg litt utenfor denne debatten. Jeg har ikke tid eller energi til å sette meg ordentlig inn i det. Jeg liker uansett min hjemmelagde pizza best ;)

Uke 10 allerede! Det er nå en del uker siden jeg bestemte meg for å storhandle en gang i uken istedenfor å dra innom butikken hver dag etter jobb. Det funker! Vi sparer penger og spiser sunnere. Det begynner også å se bra ut i skap etc, fordi vi bruker en del av det vi har hjemme og ikke kjøper nytt hver gang fordi man er usikre på om man har det man trenger.

Det jeg kan bli flinkere på er å moderere mengden mat. Akkurat nå står det nesten 2 liter med gryte på komfyren, som er altfor mye mat for to personer når man tross alt har brød og aioli ved siden av. Men det er chili con carne og restene får bli med meg på jobb i morgen ;)

I går, etter en fartsfylt lørdag, roet vi helt ned og koste oss med mat. Frokost med egg og te, og ingen planer. Det vil si, middagen var jo planlagt. 

Jeg serverte denne retten; chilikylling. En utrolig herlig rett som ble ukas favoritt. Den skal absolutt lages igjen! Jeg har funnet mange fine oppskrifter hos Trines Matblogg i det siste og gleder meg hver dag når jeg sjekker ut bloggen. Anbefaler den på det sterkeste hvis du er interessert i mat!

Ha en fabelaktig kveld og nyt maten!

søndag 12. februar 2012

Goodbye is the hardest word

Jeg er sytten, litt deprimert og bruker kjellerrommet til å få ut litt frustrasjon. Løper frem og tilbake, danser og synger av full hals. Prøver å finne ut hva jeg vil gjøre med livet og hvorfor ingen ser ut til å være glad i meg (når man er sytten og guttegal teller ikke familien).

Kassettspilleren som overlever fuktighet og kulde spiller de samme båndene om og om igjen. Sanger tatt opp fra radioen og cd'er man ikke kan ta med ned i kjelleren. En gang i blant spilles radioen også, men man er ikke alltid i humør til å høre på dj'en snakke mellom sangene.

Favorittsangene er vel markert og man spoler frem til rett før de begynner, rensker halsen og puster dypt med magen. Mon tro hvordan det skal gå i dag; klarer man hele sangen uten feilskjær og kanskje det man gjorde sist som funket så bra er mulig å gjøre igjen?

Nå er det bare noen sekunder igjen. Straks skal fløyelsstemmen til Whitney lede an. De første tonene spiller og man teller ned. "I know that when you look at me.. ".

Jeg husker godt dagen prinsesse Diana døde. Og jeg vet med meg selv at jeg kommer til å huske denne dagen meget godt. Dagen da enda en dronning gikk bort. For vi kan ikke gi henne en mindre viktig tittel enn Michael Jackson, hennes rolle i historien er også uten sidestykke.

Slik vil jeg huske henne - bilde fra whitneyhouston.com

2 Emmy-priser. 6 Grammy-priser. Hele 415 priser i løpet av karrieren. Filmkarriere som inkluderer The Bodyguard og The Preachers Wife, samt produsent av The Princess Diaries.

Også låtene da;
I will always love you. Run to you. My love is your love. I wanna dance with somebody. One moment in time. Greatest love of all. I have nothing. Where do broken hearts go. Didn't we almost have it all. If I told you that. I'm every woman. How will I know.

I learned from the best; I learned from you.

From the bottom of my heart, thank you for being such a huge part of my growing up. I will always love and remember you, and you will always have a place in my heart. For all you have done and all you have achieved, the memories you have given us are what matters the most.

Rest in peace, dear angel.

tirsdag 31. januar 2012

Forandringer

I dag hadde jeg en samtale med min leder for å vurdere mitt arbeid i 2011. Et av punktene vi diskuterte, som satt litt igjen hos meg, var et personlig mål jeg hadde satt meg i januar/februar.

Jeg har hatt en tendens til å oppfattes som tidvis brysk og krass, samt litt arrogant og kanskje litt veslevoksen. Jeg hadde fått tilbakemelding på dette fra flere hold og bestemte meg for å tenke litt over det. Selve holdningen og oppførsel var ikke noe jeg planla eller ønsket å fortsette med og bestemte meg derfor for ett år siden å gjøre noe med det.

Det er merkelig hva man glemmer i løpet av kort tid. Jeg kom ikke på dette personlige målet før min leder minnet meg på det i dag. Men jeg har gjort store grep i løpet av 2011. Ikke planlagt i det daglige, men et ønske om å endre litt har gjort noe med tankegangen min. Det er hvertfall slik jeg kan forklare det selv.

For jeg har lært, på en noe vanskelig måte, at man ikke kan forandre på andre enn seg selv. Så gjenstår det bare å se om jeg klarer å endre på noen av mine andre uønskede vaner og holdninger. Men jeg har ikke dårlig tid, så det får komme når det passer best. 

- Helene

søndag 22. januar 2012

Hjemmelaget taco

I går var jeg og samboeren på Dinner med et vennepar for middag. Utrolig herlig sted med god mat, selv om servitørene var noe plagsomme til tider.

Søndag har lenge vært fiskemiddag hos oss, for da husker jeg vanligvis å ta ut fisken i tide. Men fordi vi ikke spiste hjemme verken fredag eller lørdag fikk jeg en god ide om å ha taco. Tidlig lørdag morgen leste jeg denne artikkelen på vg.no: Taco' lov! Og siden jeg hadde alle ingrediensene til tacokryddet hjemme OG jeg har laget egen salsa flere ganger i løpet av sommeren 2011 så jeg ingen grunn til å ikke bryte med søndagsritualet denne uken.

Jeg har justert litt på mengden krydder i forhold til oppskriften.
- jeg doblet mengden krydder
- jeg doblet mengden chilipulver og tok 2 ts tørket chilipulver og 2 ts kajennepepper
- jeg reduserte mengden salt til 1 ts

Det å redusere mengden salt er noe vi har gjort ganske lenge. Det samme gjelder også for sukker, som antagelig gjør at både jeg og samboer har en litt merkelig gane, hehe.

Når du steker karbonadedeig med krydderet er det greit å ha litt vann i, ca 1-1 1/5 dl. Se an temperaturen i stekepanna.

Salsaen er som sagt egenkomponert og dagens salsa bestod av følgende:
- 2 chili (en fjerdedel av chiliene inkluderte frø) (som absolutt kan sløyfes..)
- 2 tomater
- 1 paprika
- 2 små løk
- 4-6 hvitløksbåter
- saften og skall av 1 lime

Alt hakkes opp ved hjelp av en blender/håndmikser. Jeg anbefaler å skjære både paprikaen, løken og tomatene i mindre biter, da det blir veldig mye væske av ferske råvarer når de blitses. Ved å kutte opp i mindre biter slipper du å blitse så mange ganger (blitses er bare et uttrykk jeg bruker, kommer ikke på det rette ordet nå).
Smak til med sukker hvis du vil, det vil skape litt mer balanse i salsaen. Men det er helt opp til deg. Og du kan også redusere mengden løk og hvitløk, om ønskelig. Vi bruker ganske mye av begge deler ;)
Lite tips: lag salsaen på forhånd og la det kose seg i kjøleskapet en halvtimes tid før servering, så blir det litt mildere smak. 

Sammen med ost, salat, skjell, lefser, lettrømme, mais og selleri (og litt opphakket løk for de som liker det) blir dette en perfekt tacokveld!

- Helene

søndag 15. januar 2012

Middagsplanlegging - et nytt prosjekt i 2012

Jeg er stor fan av å lage mat fra bunnen av. Etter å ha deltatt på kokkekurs i 2010 fikk jeg mye inspirasjon, ble kvitt mange myter og fikk større respekt for gode vaner på kjøkkenet. Det har tatt tid, men jeg føler meg nå mer komfortabel med å prøve ut oppskrifter som er noe mer kompliserte enn for eksempel matprat.no.

Et stort hinder har vært det å handle inn og huske hva man har i skapene fra før av. Fordi vi ikke har barn ennå og har vært ganske impulsive/fleksible i hverdagen har jeg basert matlaging på dagsform og appetitt. Som nok har ført til et ganske høyt matbudsjett og fancy vaner.

Prosjektet i 2012 er å bli flinkere til å planlegge ukens meny. Denne helgen ble maten planlagt mens jeg ventet på at fredagens middag skulle bli ferdig og så ble alt (nesten) handlet inn lørdag morgen. Oppskriftene er hentet fra diverse kokebøker jeg har i bokhyllen. De har for det meste vært pynt de siste årene, men nå skal de hentes fram hver uke.

Dagens middag, Lyn-bacalao fra boken "Gourmet for begynnere", står i ovnen akkurat nå. Resultatet er både jeg og samboer spent på, da dette er første gang jeg har laget bacalao og samboer er usikker på om han liker retten i det hele tatt. Men jeg har tro på at det å luke litt bort og legge litt til, for å gjøre retten litt mer samboervennlig, kan være veien å gå.

Bildet blir lagt ut på twitter senere (@heleriksen).

Så får vi se da om dette kun er et blaff av en ønsket vane eller om vi faktisk klarer å gjennomføre dette hver uke i 2012. Spørs om ikke det avhenger mye av egen innsats, siden det er jeg som lager mesteparten av maten ;)

Jeg tar gjerne imot tips og gode råd! :)

- Helene

søndag 8. januar 2012

2012 - making it a good one!

Jeg følger en del utenlandske blogger og har funnet en del favoritter. Noen av dem er:

http://www.motherhoodinnyc.com/
http://www.mamabirddiaries.com/
http://www.classychaos.com/
http://www.alimartell.com/
http://wendiaarons.com/
http://www.smacksy.com/

Alle disse fabelaktige damene skriver mye om det å være mor i USA og Canada. De skriver mye morsomt og kjenner hverandre. Så det er ganske artig å følge alle på twitter og se hva de skriver spontant seg imellom. Alle anbefales på det sterkeste!!

Ali Martell har laget en utrolig flott nyttårsliste, med mål som er gjennomførbare. Jeg tenkte å gjøre det samme og bruke det som en målestokk i desember 2012 for å se hva jeg faktisk har fått gjort! Så får vi se da ;)

I 2012

- vil jeg bli mer aktiv på Twitter (både det å delta, men også følge/avfølge)

-vil jeg utfordre meg selv mer på matfronten og lage minst en komplisert rett i måneden

- vil jeg bruke kameraet mitt (både speilrefleks og mobil) mer aktivt i det daglige, ikke bare spare det til spesielle anledninger

- vil jeg blogge mer, men starte lett ved å prøve på et blogginnlegg i uken (but no pressure) og bli veldig mye flinkere til å kommentere på andres blogger

- vil jeg trene igjen og komme igang med vektnedgangen (har litt av et hårete mål, men jeg har noen år på meg, hehe)

- skal jeg bli mer ærlig med meg selv og de rundt meg

- vil jeg prøve å endre holdning i det daglige - jeg kan kun endre på meg selv, og bør la være å dømme andre

- skal jeg bli mer modig og ikke være så redd for hva andre mener - så lenge jeg er lykkelig og ikke skader andre er det kun meg selv det går utover

Så da får jeg bare sette i gang da! Og hvis jeg bestemmer meg for å legge til et punkt eller to, så er det faktisk lov. You know, this being my life and all ;)

- Helene

torsdag 10. november 2011

Cupcakes!

Jeg vant nylig Møllerens cupcakes-pakke av typen Red Velvet via en Rosa Sløyfe-konkurranse hos cavaandcupcakes.blogspot.com. Den kom i posten i dag og jeg måtte jo bare prøve!



Det står på pakken at man skal fylle opp 15 former, men siden de la ved 22 brukte jeg alle. Utfordringen var å få nok fyll i alle, derfor valgte jeg å helle opp røre to ganger i hver form. Røren er veldig flytende så jeg kunne ikke ta i bruk iskremskjeen min, men tok i bruk en måleskje som gjorde susen.


Her er de i ovnen etter cirka halve tiden. Selv med en del mindre røre i formene enn anbefalt hever de seg fint og får en flott størrelse.

Men jeg støtte på en hindring når jeg skulle lage smørkremen. Jeg har, uten å tenke over det, kastet mikseren min og måtte ty til håndmiksing. Det anbefales ikke, så frøkna skal sporenstreks inn på diverse nettbutikker og finne en håndmikser.
Jeg måtte jo ha noe å toppe kakene med, men det jeg klarte å mikse selv så ganske enkelt ikke bra ut. Jeg vurderte å lage glasur, men etter litt tenking valgte jeg å helle litt flytende smør og sitronsaft i blandingen min. Og det fungerte! Og smaken ble ikke noe dårligere :)


Frostingen ble noe tykkere enn når jeg laget det med håndmikseren i sommer, men den kom seg nå på kakene. 


Jeg har ikke fått kjøpt inn ordentlige tipper ennå, så jeg bruker plast-tipper som er kjøpt på Meny for noen år siden. Det gir meg fine frostingblomster, men jeg ser absolutt fordelen med tipper i metall. Får kanskje ønske meg sånt til jul? ;)

Smaken er litt udefinerbar og jeg savner at den gir noe mer. Det kunne kanskje vært et krydder eller noe som ga smak. Som min samboer sa: "det smaker sukker". Og jeg kan være delvis enig. Men selve bunnen er luftig og konsistensen er god. Det er bare det aller siste som mangler. Neste gang skal jeg prøve ut å ha i et krydder, som for eksempel ingefær, kardemomme eller nellik (sistnevnte passer kanskje best rundt disse juletider).

Jeg håper mine kolleger setter pris på cupcakes i morgen. Det må jo feires at det er helg, ikke sant? ;)

/Helene